wtorek, 30 sierpnia 2016

sernik waniliowy z owocami późnego lata





Ostatni weekend wakacji już za nami. Mam nadzieję, że mieliście udany wypoczynek. Nie mogę uwierzyć, że tak szybko zleciało. A pogoda... zaskakująco upalnie i to właśnie wtedy, gdy już zaczęłam wątpić w to, że jeszcze może być słonecznie.
Na targowisku stragany nadal pełne świeżych owoców i jest w czym wybierać. Słoneczne i ciepłe dni sprawiają, że wciąż można kupić maliny, jagody i jeżyny. Sporo tych pysznych darów lata udało mi się zamrozić jeszcze na początku sierpnia i moja zamrażalka nic więcej już nie pomieści prócz puree z dyni, na które zostawiłam sobie trochę miejsca.
Tymczasem na pożegnanie wakacji zrobiłam sernik waniliowy. Krótko i zwięźle na jego temat: jest niesamowicie kremowy, wilgotny i nie tak tłusty, jak tradycyjny sernik ponieważ zrezygnowałam z dodatku masła na rzecz śmietanki 36%. Ziarenka wanilii nadają mu cudowny aromat i smak, a różnorodne owoce jagodowe wzbogacają go tylko. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie by zjeść sernik bez owoców lub z innymi dodatkami, jak na przykład sos toffi, sos czekoladowy, sos owocowy lub konfitury.























































































































































































































































































Receptura:
8 - 10 porcji

CIASTO
200g ciastek biszkoptowych startych na drobne okruchy
70g masła (rozpuszczone)

Wymieszaj w misce okruchy i masło, a następnie wyłóż dno i boki tortownicy o średnicy 20 cm (dla ułatwienia późniejszego wyjmowania sernika spód i boki formy smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia). Przygotowane ciasto wstaw do piekarnika na 12 minut.
Temperatura pieczenia to 180*C / 355*F.
Po wyjęciu formy ze spodem pozostaw włączony piekarnik. Wstaw na spód naczynie żaroodporne z wrzątkiem.

SERNIK
750g kremowego serka
1 kubka cukru pudru
4 jajka
nasiona z 1 laski wanilii
1/2 kubka śmietanki 36%

Serek wymieszaj z cukrem i dodawaj po jednym jajku, mieszając dokładnie za każdym razem. Później rozetnij wzdłuż laskę wanilii i zeskrob czubkiem noża ze środka wszystkie nasionka. Nasionka dodaj do sernika, a puste strąki idealnie nadają się do zrobienia domowego cukru waniliowego wystarczy włożyć je do słoja z cukrem. Na koniec wlej śmietankę i dokładnie za pomocą łyżki wymieszaj wszystko. Następnie przełóż masę do formy z podpieczonym spodem i wstaw do gorącego piekarnika na 1 godzinę i 30 minut.
Piekarnik po pieczeniu spodu z ciastek ma temperaturę 180*C / 350*F. Do takiego piekarnika wstaw na dno naczynie żaroodporne z wrzątkiem. Po kilku minutach możesz wstawić na środkowy poziom sernik do pieczenia. Zmniejsz od razu temperaturę do 150*C / 300*F. Gdy upłynie wyznaczony czas wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki pozostawiając sernik w środku do wystygnięcia (minimum 1 godzinę). Wystudzony sernik wstaw do lodówki. Najsmaczniejszy będzie po minimum 3 godzinach chłodzenia.

DODATKOWO
garść świeżych jeżyn
garść świeżych malin
garść świeżych jagód leśnych lub borówek
listki mięty

Miłego dnia.
Agnieszka


4 komentarze:

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)