czwartek, 28 lutego 2013

Babka ananasowa

Będąc małą dziewczynką nie lubiłam babek (bundt cake) - suche, bez kremu, bez nadzienia, bez czekolady, jednym słowem uważałam je za niejadalne. Jeśli mama zrobiła kakaową polewę, to polewa znikała, a ciasto pozostało na talerzyku. I tak trwało to do pewnego czasu... Wyprowadziłam się z domu, mam własną rodzinę i ogromną potrzebę przekazywania tradycji dalej. A w polskiej tradycji bez baby ani rusz. Mnogość przepisów przyprawia o zawrót głowy, ale ponoć od przybytku nie boli ;) 
Pierwsza moja konfrontacja z przepisem okazała się nie tylko miłym zaskoczeniem, ale wręcz sukcesem. I tak oto, zachęcona udaną próbą, małymi kroczkami, od tamtej pory idę naprzód, zaprzyjaźniając się z babą i poznając różne jej wcielenia. Dzisiaj przedstawiam Wam ananasową, która ma delikatne wnętrze, a dzięki kawałkom ananasa nie jest sucha :)

Babka ananasowa

Receptura:
100 g miękkiego masła
150 g cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka rumu
3 jajka
150 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej (kartoflanki, skrobi)
2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
4 plasterki ananasa

Nastaw temperaturę w piekarniku na 190*C / 375*F.
Masło utrzyj z cukrem i stopniowo dodawaj po jednym jajku, aż powstanie jednolity krem. Wsyp 3 łyżki mąki i wszystko dokładnie utrzyj. Dodaj sok z cytryny, rum, oraz pozostałą przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia i utrzyj na gładkie i jednolite ciasto. Jeśli ciasto jest bardzo gęste możesz dodać odrobinę mleka. Ananasa odsącz z zalewy jeśli masz z puszki. Pokrój owoc w kostkę i dodaj do ciasta. Wymieszaj i wylej do natłuszczonej formy. Jeśli chcesz mieć pewność, że ciasto po upieczeniu nie przyklei się do formy metalowej, to po natłuszczeniu jej dodatkowo oprósz bułką tartą :)
Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika na ok 45 minut. Ciasto będzie dobrze upieczone, gdy włożone ostrze noża lub patyczek do szaszłyka wyjdzie suchy.

Lukier:
1 szklanka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1/4 szklanki soku z ananasa
1/4 szklanki wody

Zagotuj wodę z sokiem z cytryny i ananasa, dodaj cukier i gotuj gęsty syrop do tzw. nitki, czyli gdy spuszczona z łyżki kropla pozostawia za sobą "nitkę".  Wstaw syrop do zimnej wody i gdy trochę przestygnie ucieraj aż będzie lekko biały i ciągnący. Takim lukrem możesz udekorować ciasto. Jeśli lukier jest zbyt gęsty, to możesz dodać odrobinę gorącej wody.

Moja rada:
jeśli chcesz uniknąć klejącego bałaganu i stresu z nim związanego, przygotuj odpowiednio duży kawałek pergaminu, na którym położysz babkę i polukrujesz. Pozostaw tam babkę do czasu, aż nadmiar lukru swobodnie spłynie i lekko zastygnie. Dopiero teraz przełóż ciasto na talerz lub paterę :)

Babka ananasowa



10 komentarzy:

  1. Pięknie u Ciebie! A babka po prostu wspaniała! Czuję jak pachnie.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Cieszę się, że mnie odwiedziłaś. Pozdrawiam serdecznie
      Agnieszka

      Usuń
  2. Babka fantastyczna i jak pięknie podana..:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Justin & Dorothy, cieszę się, że Wam się podoba :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie :)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Pozdrawiam i miłego dnia życzę :)

      Usuń
  5. Dziękuję Ci, że dzisiaj do mnie wpadłaś, właśnie tak się czułam jak robiłam worek granoli:-).
    Baba wspaniała, wręcz idealna zrobię ją na Wielkanoc bo ma w sobie wszystko co lubimy:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. większość z nas ma raz po raz jakiś "worek granoli" do zrobienia, ale to dobrze, bo daje wiarę w ludzi i w miłość :)

    OdpowiedzUsuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)