"Maison soupe à l'oignon", czyli domowa zupa cebulowa, którą tym razem przygotowałam na sposób francuski inspirując się recepturą Julii Child. Każdy kto lubi podsmażaną cebulkę zakocha się w tej zupie. Aby wzbogacić smak mojej zupy zamiast kromki czerstwego pieczywa z serem dodałam crostini z pietruszkowym pesto i pecorino. Zmiana niewielka, ale jakże znacząca dla smaku.
Cebulę podsmaż na oleju, aż zmięknie i zeszkli się. Teraz dodaj masło, sól i cukier, wtedy cebula skarmelizuje się - nie zapomnij mieszać. Powinna mieć złocisty kolor. Wlej gorący bulion i wino, dodaj liść laurowy i szałwię, po czym gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Dopraw na koniec solą i pieprzem. Podawaj z kromkami chleba i tartym serem lub pysznymi crostini - przepis tutaj :)
Cebulowa zupa |
Receptura na 2 porcje:
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
1 szklanka cienko pokrojonych krążków cebuli
szczypta lub dwie soli (do smaku)
szczypta cukru
półtora szklanki bulionu
1/4 szklanki białego wina
mały listek laurowy
szczypta suszonej szałwii
świeżo mielony pieprz
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
1 szklanka cienko pokrojonych krążków cebuli
szczypta lub dwie soli (do smaku)
szczypta cukru
półtora szklanki bulionu
1/4 szklanki białego wina
mały listek laurowy
szczypta suszonej szałwii
świeżo mielony pieprz
Cebulę podsmaż na oleju, aż zmięknie i zeszkli się. Teraz dodaj masło, sól i cukier, wtedy cebula skarmelizuje się - nie zapomnij mieszać. Powinna mieć złocisty kolor. Wlej gorący bulion i wino, dodaj liść laurowy i szałwię, po czym gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Dopraw na koniec solą i pieprzem. Podawaj z kromkami chleba i tartym serem lub pysznymi crostini - przepis tutaj :)
Miłego dnia ;)
Cebulowa zupa |
Marzy mi się właśnie taka prawdziwa, francuska zupa cebulowa. Syta, rozgrzewająca, nieco rustykalna.
OdpowiedzUsuńNa jesienne i zimowe dni jest świetna i zdrowa więc warto sobie przygotować :) Pozdrawiam
Usuńoj przy zupie cebulowej to się trzeba napracować, ale warto :)
OdpowiedzUsuńSama zupa jest bardzo prosta i niezbyt czasochłonna, ale pesto warto mieć w słoiczku wcześniej przygotowane ;) Pozdrawiam
UsuńKiedy zobaczyłam Twoje zdjęcie, zatęskniłam do cebulowej. chyba sobie zrobię, wprawdzie u mnie króluje cebulowa zmiksowana na krem, ale taka francuska prawdziwa rustykalna jest też pyszna.
OdpowiedzUsuń