"Niedawno-m w progach gościem był
szczodrego oberżysty.
Z gałęzi długiej zwisał szyld:
Jabłuszko pozłociste.
Pytasz jak zwał gospodarz się,
co pysznie mnie ugościł?
To Pani Jabłoń pasła mnie
Słodyczą soczystości."
Pisał Ludvig Uhland (1787-1862) i mnie tym jabłkiem skusił do upieczenia szarlotek w wersji mini. Dzisiaj więc w Rustykalnej Kuchni wypiek pod szyldem "Jabłuszko Pozłociste", ciepłe i aromatyczne - zamknięte w chrupiącym kruchym cieście z dodatkiem lodów cynamonowych. Zapraszam wszystkich :)
100 g brązowego cukru
200 g mąki pszennej
100 g schłodzonego i posiekanego masła
1 duże jajko
szczypta soli
5 średnich kwaśnych jabłek + 2 łyżeczki brązowego cukru + 1/2 łyżeczki cynamonu
Kruszonka:
50 g schłodzonego i posiekanego masła
1/2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki brązowego cukru
Mąkę,
cukier, masło i jajko, plus szczyptę soli zagniataj w misce na kruche
ciasto. Gdy masa będzie już jednolita i zwarta, uformuj kulkę i wstaw do
lodówki na ok 15 minut. Piekarnik ustaw na 190*C (375*F). Schłodzone
ciasto rozwałkuj na placek o grubości 1 cm. Wykrawaj z ciasta koła
trochę większe niż średnica twoich foremek. Posmarowane masłem foremki
wyklejaj ciastem i wstaw do gorącego piekarnika na 15 minut. Jeśli
chcesz, by Twoje tartaletki miały doskonały kształt, to przed włożeniem
do piekarnika wyłóż na foremki z ciastem pergamin i zasyp grochem,
fasolą, ryżem lub kulkami do pieczenia tart. Wtedy piecz ciastka ok 10
minut - po tym czasie zabierz pergamin z zawartością i piecz ciastka
kolejne 5 minut.
Teraz
obierz jabłka i zetrzyj na tarce o dużych "oczkach". Dodaj cukier,
cynamon i wymieszaj. Nałóż równe porcje do wszystkich foremek z
upieczonymi ciastkami.
Kruszonkę
przygotuj rozcierając palcami mąkę, masło i cukier, do momentu, aż
uzyskasz grudki wielkości grochu. Posyp tartaletki kruszonką i wstaw do
gorącego piekarnika. Zapiekaj ok 15 minut.
Lody cynamonowe:
można przygotować na dwa sposoby - łatwiejszy i bardziej pracochłonny.
Łatwiejszy
sposób polega na kupieniu dobrej jakości lodów śmietankowych (1 litr) i
dodaniu do nich 2 łyżek mielonego cynamonu. Pozostaje tylko dobrze
wymieszać mikserem i gotowe do podania :)
Sposób pracochłonny polega na zrobieniu lodów od podstaw.
Oto przepis:
1 szklanka mleka
2 szklanki gęstej śmietany min 36%
2 łyżki mielonego cynamonu
3/4 szklanki miałkiego cukru
szczypta soli
6 żółtek
Jeśli
masz ochotę zrobić własne lody cynamonowe to wymieszaj w rondlu mleko,
śmietanę, cynamon - zagotuj i od razu zdejmij z ognia. Odstaw na 10
minut do wystudzenia. Żółtka utrzyj z cukrem na jasny, gęsty krem.
Ucierając dodawaj stopniowo letnie mleko ze śmietaną i cynamonem oraz
szczyptę soli. Podgrzewaj ostrożnie krem w rondlu na małym ogniu, aż
zgęstnieje i zblednie mieszając drewnianą łyżką.. Zajmie to około 10
minut. Kiedy przesuniesz palcem po spodzie drewnianej łyżki i na kremie
pozostanie wyraźna linia oznacza to, że krem jest już gotowy. Przelej
krem do miski i ostudź, często mieszając. Następnie wystudzony krem
przelej do metalowego naczynia, przykryj folią spożywczą i zamrażaj 2
godziny. Po upływie tego czasy ubij lody elektryczną trzepaczka i
ponownie zamrażaj. Powtórz czynność jeszcze dwukrotnie i lody będą
gotowe.
Na ciepłe kruche jabłeczniki wyłóż po kulce lodów cynamonowych i smacznego :)
Kruche jabłeczniki z lodami cynamonowymi |
Takie jabłeczniki podane na ciepło z lodami (CYNAMONOWYMI!!!) to prawdziwe niebo w gębie! Fajnie wyglądają w formie babeczek.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Te cynamonowe lody okazały się świetne do szarlotki :)
OdpowiedzUsuńoch rany! Jakie piękne! :) bardzo lubię cynamonowe lody, muszą idealnie się komponowac z szarlotką. Pychotka! Pozdrawiam, Asia
OdpowiedzUsuńDziękuję Asiu - rzeczywiście udany duet. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńAgnieszka